piatok, 26. septembra 2014

TVAROHOVO- KOKOSOVÝ ZÁKUSOK



                          Jesenné pohladenie.

Budeme potrebovať 3 vajíčka, 130 g práškového cukru, 130 g polohrubej múky, 60 g rozpusteného masla, 1 kávová lyžička prášku do pečiva, 2 PL teplej vody, 2 dl hroznovej šťavy na poliatie upečeného korpusu.

Plnka: 1 tvaroh jemný, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 50 g kokosu.

Poleva: 50 g horkej čokolády, 70 ml sladkej šľahačkovej smotany.




Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom. Do žĺtkovej zmesi primiešame 2 PL teplej vody, rozpusteného letného masla, múku zmiešanú s práškom do pečiva a na koniec jemne s vareškou vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť do rúry na 180 C asi tak 20 min. Necháme vychladnúť. Korpus pred  nanesením plnky polejeme rovnomerne hroznovou šťavou.



Postup na plnku: Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté vymiešame s cukrom. Pridáme tvaroh dobre premiešame a na koniec kokosovú múčku, dobre premiešame a dáme do chladničky tak na 15 min stuhnúť. Natrieme na korpus.





Na plnku poukladáme umyté a vysušené bobule hrozna.

Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda dobre rozpustená prilejeme sladkú smotanu, premiešame a polevu vylejeme rovnomerne na koláč. 





                                                    Dáme do chladu.




                               Dobrú chuť .



 Zákusok vyskúšala na stránke Varecha aj kukuliemka, k spokojnosti. Ďakujem.                      Varecha- Pravda vyskúšaný od kukulienky


streda, 24. septembra 2014

KOLÁČ KYSNUTÝ ŠKVARKOVNÍK



Keď začne vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka,  každá dobrá gazdinka   pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak  J.


A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.              

                                                                          




Budeme potrebovať na dva koláče 700 g hladkej múky, 1 bal. sušené droždie (10 g), vlažné mlieko 300-350 ml, 125 g rozpusteného letného masla, 1 PL. kryštálový cukor, 2 PL. soli, 1 vajce do cesta a jedno šľahané na potretie, olej na potretie po upečení. Plnka: škvarky pomleté na jemno, 1 balenie  bryndze, 1 vajíčko soľ, mletá rasca, sézamové alebo ľanové semienka.  




Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, vajce, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.

Kruhy natierame  plnkou a zavinieme.  Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami  osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.                           





                         Nie len k burčiaku  J   dobrú chuť !      



piatok, 19. septembra 2014

JEMNÝ JELENÍ BIFTEK



Dnes pridávam recept ktorí považujem za naj...delikatesu z receptov divej zvery. Používam sviečkovú z jelenice. Robím jeden recept na dva spôsoby, manžel rád na hrianke a ja opečiem a ako príloha mi postačí kvasená kapusta a čerstvý chleba. Chuť sa opísať nedá, písala by som ódy J.







Budeme potrebovať jeleniu sviečkovicu 600 až 700g, 3 ks žĺtka, 1 veľká cibuľa, cesnak 2 strúčiky, mleté čierne korenie, worčestrová omáčka, soľ, horčica 1 PL, 1 PL rajčinový pretlak.




Sviečkovú nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame tiež na kocky a pomelieme spolu s mäsom a cesnakom na mlynčeku. Pridáme žĺtka, koreniny, pretlak, horčicu, soľ, worčestr a dobre premiešame. Necháme aspoň hodinku postáť a môžeme konzumovať. Mne najviac chutí na spôsob medajlónky opečené tak 2 min obe strany.




                                      Dobrú chuť!


utorok, 16. septembra 2014

JABLKOVO-ORECHOVÝ



 Hrnčekové koláče nenáročné, rýchle a hlavne neodolateľne chutné. Dnes orechový s jablkami.


Budeme potrebovať 1  ½ hrnčeka polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 5 vajec, 2 PL vody, 1 bal. prášku do pečiva, 1 ½  hrnčeka strúhaných jabĺk, 1 hrnček na jemno pomletých  vlašských orechov, papier na pečenie, na vrch čokoládovú polevu.


Bielka vyšľaháme do tuha. Žĺtka vyšľaháme zvlášť s práškovým cukrom. Do žĺtkovej hmoty pridáme vodu, premiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva zľahka premiešame.





Potom do žĺtkovej hmoty pridáme šľahané bielka a vareškou zľahka premiešame ( nie mixérom! ). Nakoniec vmiešame  jablká a orechy. Vylejeme na plech ( na ktorom je papier na pečenie) a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C asi tak 40 min. Vrch koláča po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou. 


                                                                                                                                   Dobrú chuť J.




pondelok, 8. septembra 2014

PONEŠICKÝ JELENÍ PLÁTOK




Budeme potrebovať 600 g jelenie karé, 1 dl červeného vína, 150 g čerstvých šampiónov, 2 PL hladkej múky, 40 g masla, olej, 2 veľké cibule, horčicu, bobkový list, jalovec, tymián a soľ.



Z karé nakrájame plátky, naklepeme, osolíme okoreníme drveným jalovcom, tymiánom, natrieme horčicou a poukladáme na misku ktorá je natretá olejom. Na plátky poukladáme bobkový list a polejeme olejom. Necháme odstáť v chladničke aspoň 5-6 hodín.

Keď je mäso odležané opečieme ho po oboch stranách na rozpálenom oleji. Znížime teplotu a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu aj nakrájané šampióny. Podlejeme červeným vínom a podusíme až je mäso dostatočne mäkké. Ak je treba počas dusenia po troške podlievame vodou. Na zhustnutie pred dovarením... hladkú múku rozmiešame v 0,5 l vody a vlejeme na mäso, pomiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec pred odstavením pridáme maslo na zjemnenie šťavy.  Ako prílohu použijeme knedľu, fučku alebo varené zemiaky.

Dobrú chuť!

sobota, 6. septembra 2014

TIRAMISU



TIRAMISU.


Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.




Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.





Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!





Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy. Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame. Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót polejeme  kávou, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.





Tiramisu vyskúšané aj od Alexandra1975 na Modrom koníku.
Tiramisu vyškúšala aj Alxandra