štvrtok, 19. júna 2014

KYSNUTÝ SYROVÝ AJ TVAROHOVÝ KOLÁČ



 Upiekla som z cesta dva koláče. Jeden na sladko tvarohovo - škoricový a druhý na slano na želanie manžela syrový. Tak že som musela urobiť dve cestá, kvások som nechala vykysnúť a potom si ho rozdelila. Koláče sa veľkosťou rozdielne aj keď cesto bolo rozdelené na polovicu, tvarohový nabral viac na objeme pre plnku 500 g tvarohu. Tak budem písať suroviny na jeden koláč.   

Potrebujeme 200 ml mlieka, 1 kocka droždia,  jedna kávová lyžička cukru do kvásku,,,,,,  1 vajce do cesta a jedno na potretie oboch koláčov,50 ml oleja a 350 g hladkej múky cukor kryštálový 5 pol. lyžíc do cesta, štipka soli keď pečieme tvarohový. Na syrový koláč jedna pol. lyž. soli a 300 g na jemno strúhaného tvrdého syra na tvarohový len  tvaroh hrudkovitý 500 g, vanilkový cukor 1 balenie, cukor kryštálový asi tak 5 pol. lyž. do tvarohu aj jedno vajce a škorica podľa chuti.                                     



Kvások: Mlieko nahrejeme pridáme cukor, droždie a poprášime múkou. Necháme vykysnúť na teplom mieste.

Cesto: Múku preosejeme cez sitko pridáme kvások, vajce, olej,,,,, cukor do tvarohového a štipku soli ak robíme syrový tak len soľ. Vypracujeme hladké cesto. Dáme kysnúť na teplé miesto. Plnka: tvaroh, cukor kryštálový, vanilkový, 1 vajce, mletá škorica, dobre premiešame. Ak robíme syrový syr si nastrúhame na jemno. 




Nakysnuté cesto rozvaľkáme natrieme plnku tvarohovú (strúhaný syr) zvinieme do rolády a krájame. Ukladáme na papier na pečenie podľa ukážky na foto. Natrieme šľahaným vajíčkom  syrový posypeme strúhaným syrom a tvarohový posypeme hnedým cukrom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C.                                      



piatok, 13. júna 2014

JAHODOVÁ TORTA 2


Tak a zas sme o rok starší. Torta na narodeninovú párty mojej dcérky, samozrejme  jahodová na želanie.

Budeme potrebovať na cesto 2 x lebo pečieme dva pláty....6 vajec, 6 PL kryštálového cukru, 6 PL teplej vody,6 PL polohrubá múka, 1 bal. kypriaceho prášku.

Plnka: 500 g jahôd najlepšie čerstvé, 8 PL kryštálového cukru, 3 balenia jahodového pudingového prášku, 1 PL Solamylu. 650 g kvalitného masla 82% tuku. Možno sa zdá veľa surovín ale torta je dosť veľká, piekla som na plechu s rozmermi 38 x 38 cm. Krém si musíme rozdeliť tak aby nám vystalo aj na potretie dookola srdca aj na zdobenie. Ak sa stane že krému je nám na zdobenie málo stačí uvariť jeden vanilkový puding nechať ho vychladnúť a vmiešať ho do vopred vyšľahaného masla 180-200 g. Kokosová múčka na zdobenie a jahodový džem na potretie plátu.

Postup: Vajíčka oddelíme od bielok. Bielka vyšľaháme do tuha. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešame aby nám vzniklo hladké cesto. Nakoniec už len vareškou! vmiešame sneh. Cesto vylejeme na plech (papier na pečenie) a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C.



Plnka: Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a postupne po lyžičkách vmiešavame jahodový puding.


Srdce som si vykrojila podľa šablóny s papiera. Plát som natrela jahodovým džemom a plnkou. Na to som položila druhý plát srdca a tiež natrela plnkou no už nie tak na hrubo.



Aj boky torty natrieme plnkou. A ďalej vyzdobíme podľa seba. Ja som použila kokosovú múčku na boky a na posypanie a vytvorenie srdiečka na povrchu torty. Samozrejme že som musela krém dorábať :-) zvolila som vanilkový. Kvietky som si vyrobila s  potravinárskej hmoty.


A oslava môže začať.




štvrtok, 5. júna 2014

SMAJLÍCI A SRDIEČKA



Na detskú oslavu. Niečo jednoduché a veselé. Smajlíci a srdiečka. Inšpirovala som sa na blogu  Rika s Garden ale použila som recept na cesto ktoré používam na linecké pečivo.



Budeme potrebovať práškový cukor 60 g, múka hladká 190 g, Palmarín ( stužený tuk) 140 g, citrónová kôra, kakao a na srdiečka potravinársku farbu červenú. A dôležitá je šablóna no tú si musíte urobiť, postačí papier, ceruzka a trochu šikovnosti :-).

Múku, cukor, tuk a citrónovú múku zamiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto odložíme na 12 hodín do chladničky. Po odležaní vyvaľkáme na 4-5 mm. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme 150C asi tak 8 – 10 min.



S tretiny cesta som urobila srdiečka. Cesto som dala do sáčku aj s potravinárskym farbivom. Vymiesila aby sa nám farbivo rovnomerne spracovalo do cesta. A potom som postupovala presne tak ako pri smajlíkov. cca 30 ks smajlíkov a 20 ks srdiečok.