piatok, 30. mája 2014

ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU










V našej kuchyni je táto polievka veľmi obľúbená. Preto ju sem pridávam možno osloví, zachutí a zakotví aj v inej kuchyni.


Budeme potrebovať 200 g šošovice,1 veľkú cibuľu, 2-3 mrkvy očistené a nakrájané na kocky, 4 ks zemiaky očistené a nakrájané na menšie kocky, surovú klobásu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, vegetu, bobkový list 2-3 ks, vodu,  bravčovú masť a hladkú múku na zápražku.

Šošovicu si zalejeme studenou vodou na jednu hodinu, cibuľku nakrájame na drobno popražíme na masti do zlatista. Pridáme hladkú múku a upražíme zápražku. Mrkvu, zemiaky, zalejeme vodou, pridáme šošovicu, bobkový list a všetky koreniny, vegetu a nakrájaný cesnak a varíme až sú mrkva a zemiaky mäkké. Nakoniec zahustíme vychladnutou zápražkou. Pridáme nakrájanú klobásku, za stáleho miešania chvíľku ešte povaríme. Polievku uvarenú odstavíme a ešte dochutíme.
 

štvrtok, 29. mája 2014

ORECHOVÉ A MAKOVÉ KOLÁČE




Budeme potrebovať 2 hrnčeky polohrubej múky, ¾ hrnčeka mlieka vlažného, ¼ hrnčeka oleja, polovicu kocky droždia, 1 PL kryštálového cukru, 1 vajce, ½ prášku na pečene, štipka soli, múka na posypanie.
 Plnka maková: 1 hrnček maku, mlieko asi tak 1 dl, 5 PL práškového cukru môžeme zasladiť aj medom nie cukrom a trošku mletej škorice asi tak pol. káv. lyžičky. Orechová plnka: 1 hrnček pomletých orechov, 10 ks nastrúhaných alebo pomletých detských piškót, 1 balenie vanilkového cukru, mlieko asi tak 1 dl. a cukor kryštálový podľa chuti môžeme použiť aj rum na ochutenie.

 




Postup:
Mak zalejeme prevareným mliekom zasladíme a dobre premiešame tak urobíme aj orechovú plnku.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme troch cukru, a zaprášime trochou múky. Necháme kvások nakysnúť na teplom mieste.
Osolenú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vykysnutý kvások, vajce a olej. Vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme na  hrúbku 3 – 4 cm vykrajujeme väčšie kolieska. Do nich urobíme pomocou pohárika jamku kde vložíme plnku. Ponecháme na plechu ešte kysnúť tak 15 min na teplom mieste. Nakoniec okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup do predhriatej rúry. Pečieme na 170 C  asi tak 35 min.
        




štvrtok, 22. mája 2014

CELOZRNNÉ BOCHNÍČKY





Na prípravu budeme potrebovať 350 ml mlieka, 3 PL olivového oleja, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli,1 lyžička rasce mletej, 305 g špaldovej celozrnnej múky, 150 g hladkej múky, 21 g čerstvých kvasníc.







Do misky dáme obe múky, cukor, soľ, rascu mletú a premiešame vareškou. Pridáme olivový olej a letné mlieko. Vypracujeme cesto a dáme ho kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, urobíme bochníčky a ešte ponecháme na teplom mieste kysnúť 15 min. Poukladáme na plech.







Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170C asi tak 30-35 minút.