utorok, 29. apríla 2014

TIRAMISU





TIRAMISU.


Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.






Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.


Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!




Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy. Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame. Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót namočenú v káve, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.




Tiramisu vyskúšané od Alexandry na modrom koníku.




sobota, 26. apríla 2014

ŠTRÚDĽA - ORECHOVÁ S DŽEMOM



Štrúdľa  veľmi  jednoduchá a hlavne rýchle urobená. Cesto si zakúpime.  :-)
Budeme potrebovať 1 balenie štrúdľového cesta, mleté orechy 250 g, džem broskyňový, maslo na pokvapkanie plnky a práškový cukor na posypanie.


 Z cesta urobíme dva záviny. Cesto rozvaľkáme na tenko. Potrieme marhuľovým džemom, posypeme polovicou pomletých orechov a polejeme rozpusteným maslom. Cesto zvinieme, najskôr bočné strany! Závin uložíme na papier na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C tak na 40 min.





Upečené záviny necháme vychladnúť. Pokrájame a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.



piatok, 18. apríla 2014

IZIDOR KOŠÍČKY






Cesto.
400g hladkej múky, 200g práškového cukru, 1 vajce, 140 g pomletých vlašských orechov, 2 Pl kakao, 250 g masla (Hera),  a na špičku noža mletej škorice, šťava s jedného citrón a citrónová kôra.

Orechová plnka:
300g pomletých vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dl rumu.
Orechy zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a s rumom. Dobre premiešame vznikne orechová plnka.

Čoko krém:
3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 300g masla, 2 PL kakao a 1 balenie vanilkového cukru.
Vajcia vyšľaháme s cukrom nad parou. Dostatočne dlho pokiaľ nezhustne a nezačne sa lepiť po bokoch misky. Necháme vychladnúť a nakoniec vmiešame kakao s maslom. Maslo by malo mať rovnakú  teplotu ako krém aby sa nesekol. Pridávame (krém k maslu) len po lyžičkách a tak vyšľaháme.


Poleva:
200g čokolády na varenie, 100g Cery ( stužený tuk) 1 PL oleja.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme tuk s čokoládou. Pridáme olej a keď je čokoláda hladká môžeme košíčky poliať.

Použijem malé formy na košíčky.


Postup:
Ingrediencie na cesto zmiešame a dobre vypracujeme na hladké cesto. Košíčky plníme cestom na plytko. Dáme piecť do predhriatej rúry na 170 C. Pokiaľ sa nám kočíčky pečú urobíme si orechovú plnku. Tretí obrázok.


Upečené a vychladnuté košíčky potrieme ríbezľovou marmeládou.

Na vrch a na vrch dáme orechovú plnku na to čokoládovú, tak aby nám košíček na povrchu bol zarovnaný. Úplne na koniec polejeme čokoládovou polevou. Na výzdobu môžeme použiť čokoládovú alebo farebnú ryžu. Ja som si urobila kvietky s tvarovacej potravinárskej hmoty.