nedeľa, 30. marca 2014

FAŠÍRKY S MEDVEDÍM CESNAKOM A SYROVOU OMÁČKOU




Suroviny: 500g bravčového mäsa, 5 plátkov staršieho chleba, cibuľa 2 ks, cesnakové strúčky 3 ks, soľ, mleté čierne korenie, olej, 2 vajcia, medvedí cesnak 30 listov, strúhanka a trošku mlieka (0,5-1 dl) na chleba.
 
Postup: Umyté mäso nakrájame na kocky, na kocky nakrájame aj chleba a cibuľu. Chleba polejeme mliekom.

Na mlynčeku striedavo melieme mäso, chleba , cibuľu, cesnak  a medvedí cesnak.


Pomletú zmes osolíme, okoreníme pridáme vajcia a dobre premiešame.
A robíme placky ktoré obalíme v strúhanke. Poukladáme na vymastený plech. Placky trochu pokvapkáme & pocapkáme vodou. A dáme piecť do rúry na 170C.





Syrová omáčka.
Dve cibule nakrájame na jemno a na oleji popražíme. Pokoreníme pridáme 1 strúčik pretlačeného cesnaku, vegetu, čierne mleté korenie, soľ a 1 črievko taveného syru. Premiešame a chvíľočku popražíme. V mlieku 450 ml rozmiešame 2 PL hladkej múky a vlejeme do syrovej zmesi. Dobre premiešame necháme prejsť varom.









piatok, 28. marca 2014

CELOZRNNÝ CHLIEB






Potrebujeme 800 g celozrnnej múky, 1 balenie sušeného droždia (10 g), 450-500 ml teplej vody, 1 lyžička soli, 1 lyžička rasca mletá, 1 lyžica cukru, 1 lyžica oleja, 1 lyžica octu na potretie zmiešaná s vodou.
  


Postup: Vodu nahrejeme aby bola teplá nie horúca, pridáme cukor, droždie zamiešame a necháme nakysnúť. Vznikne kvások.



Múku preosejeme, keď že je to celozrnná použijeme sitko s väčšími otvormi. Primiešame soľ, rascu mletú, olej, zbytkovú vodu letnú a kvások. Vypracujeme hladké cesto. Dáme ho kysnúť na teplé miesto tak na 45 min. Cesto znovu premiesime a dáme ho zas kysnúť tak na 30 min. Pekáč som jemne vymastila a vysypala múkou. Cesto vložíme do pekáča a ešte 10 min ponecháme odpočívať.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 C tak na 30-40 min. Po vybratí z rúry potrieme octovou vodou.


nedeľa, 16. marca 2014

DUNAJSKÉ VLNKY






K receptu som prišla v prílohe Nového čas pre ženy. Vyskúšala koláč u nás veľmi chutil, preto prinášam aj sem na môj blog. Je pomerne jednoduchý a nenáročný.

Budeme potrebovať 5 vajec, 100 g práškového cukru, 350 g hladkej múky, 1 bal. prášku do pečiva, mlieko na zriedenie 1 – 2 dl, 2 pol. lyž. kakao, 1 pohár broskyňového kompótu, papier na pečenie. 

Krém: 2 bal. vanilkového pudingového prášku. 4 pol. lyž. kryštálového cukru, 250 g masla, ¾ lit. mlieka, vanilkový cukor 1 balenie. Na povrch koláča nastrúhanú čokoládu.







Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom. Vsypeme múku do ktorej sme vmiešali prášok na pečenie  a podľa potreby vmiešame mlieko aby cesto bolo tekuté.

Polovicu cesta vlejeme na plech na ktorom je už papier na pečenie. Do druhej polovice cesta zamiešame kakao. Nalejeme druhú polovicu cesta. Odkvapkané a nakrájané broskyne naukladáme na vrch. Plech vložíme do predhriatej rúry na 180C. Pečieme asi tak 45 min,,,, treba sledovať. Necháme vychladnúť. Upečené cesto polejeme s broskyňovou šťavou s kompóta.






V mlieku rozmiešame pudingový prášok a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť. Stiahneme kožu. Maslo rozmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Po lyžičkách pridávame puding a dobre premiešame. Krém natrieme na upečené cesto. Posypeme nastrúhanou čokoládou.





 Dobrú chuť!



štvrtok, 13. marca 2014

WAFLE S JAVOROVÝM SIRUPOM






Rýchla pochúťka nie len pre deti.

Hrnčekové Wafle.

Hrnček - 2,5 dl.

Potrebujeme 4 vajíčka, 20 g kryštálového cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky mlieka, 0,5 balenia prášku do pečenia, 1 balenie vanilkového cukru, 4 pol. lyž. oleja, štipka soli.

Náplň. Nutela, ovocie.....každému podľa chuti. Na ozdobenie šľahačka a javorový sirup.







Múku, cukor kryštálový, cukor vanilkový, prášok na pečenie zamiešame pridáme mlieko, vajíčka, olej a soľ. Dobre premiešame. Vznikne nám hladké cesto. Waflovač zahrejeme a vlievame cesto do formy. Wafle  natrieme a ozdobíme. 

DOBRÚ CHUŤ !