sobota, 25. januára 2014

TVAROHOVÉ REZY




Chutný, vláčny tvarohový koláč.

Potrebujeme.......
250 g polohrubej múky, ½ balíčka prášku na pečenie, 120 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok.

Krém.......
500 g jemného tvarohu, 500 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 150 g práškového cukru, 1 balenie prášku Zlatý klas, 100 ml oleja, 3 žĺtky, 1 vajce.

Bielková pena na povrch z ostatku vajíčok....& 4 bielka, 4 lyžice práškového cukru.





Postup.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a rozšľahané vajce so žĺtkom. Vypracujeme hladké cesto, rovnomerne ho roztlačíme na dobre vymastený a pomúčený menší plech .... ja som použila plech s rozmerom 38 cm x 25 cm. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. 
Mlieko, tvaroh a ostatné suroviny zmiešame dobre na hladko ponorným mixérom. Vylejeme na upečené cesto a dáme znovu do rúry piecť do vtedy pokiaľ nám krém v rúre nestuhne.





Bielka vyšľaháme do tuha s 4 lyžičkami práškového cukru. Potrieme na koláč a šup ešte do rúry zapiecť do ružova.



                                          Dobrú chuť !


streda, 22. januára 2014

BRAVČOVÁ PANENKA



Tento rok sme sa doma rozhodli že druhé prasiatko mangalicu ponecháme len na klobásky, šunky a urobíme paštétu. A tak panenka poslúžila ako chuťovka k bohatej zabíjačkovej večere. Tu je recept.


Potrebujeme bravčovú panenku, soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, bazalku, masť.
Mäsko nakrájame, osolíme a posypeme korením, paprikou a bazalkou. Na rozpálenej masti popražíme po oboch stranách. Nie je treba dlho, toto mäsko je raz dva urobené. Zistíme to prekrojením. Jednoducho a rýchlo...........   Dobrú chuť!



BRAVČOVÉ MOZOČKY - ZABÍJAČKOVÁ DELIKATESA



Ako každý rok na dedinách v období zimy sú tradičné zabíjačky. Tento krát Vám prinášam recept na bravčové mozočky s prasiatka mangalice. Delikatesa každej zabíjačky. Pripravuje sa pre pohostenie mäsiara a pomocníkov počas spracovania mäsa, jaterníc a iných zabíjačkových dobrôt. Recepty iných zabíjačkových dobrôt nájdeš tu na tomto blogu pod názvom Zabíjačkové hodovanie.

Potrebujeme bravčové mozočky, 1 veľkú cibuľu, 5 vajec, 1 polievková lyžica vody, masť, soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika a môžeme aj štipku majoránu ja ho nepridávam bo mne vadí J.


Bravčové mozočky očistíme & odblaníme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame a popražíme  na masti do zlatista. 







Vajíčka rozšľaháme vidličkou, pridáme za lyžičku vody. Na cibuľku pridáme nakrájané mozočky a tiež popražíme.Osolíme, okoreníme a pridáme papriku mletú poprípade kto chce aj majoránku. Zalejeme vajíčkom a dobre premiešame. Chvíľku popražíme a keď sú vajíčka hotové odstavíme od sporáka. 




                             Dobrú chuť .


sobota, 11. januára 2014

PANSKÁ TEKVICA PEČENÁ







 Vôňa pečenej tekvice ma mysľou mojich spomienok privádza do detstva. Starý otec ju pekával v rúre starého sporáka. Rozvoniavala celá kuchyňa. Najviac nám chutila v posteli, zababušený v perine, ktorá bola obrovská. Uzimený a mokrý sme vždy po sánkovačke či s potoka išli k starkovcom, osušiť sa a zohriať. Navarili lipového čaju a hneď nám bolo teplejšie  J , pančuchy a mokré veci sme povešali na šnúru nad sporákom zbožňovala som prikladať. Starký sa vždy hnevali, minie sa veľa dreva!. A veru vtedy nesmela chýbať pečená tekvica u nás panská tekvica ......nikdy som nevedela prečo panská? Nepotrebovali sme chipsy a čokoládové tyčinky. Mali sme jablká, tekvice, nešple, pečené gaštany sušené ovocie a boli sme šťastný. 







Budeme potrebovať tekvicu, med (2 PL), maslo (40-50 g).Tekvicu nakrájame a poukladáme na plech. Maslo rozpustíme na miernom ohni aj s medom. Tekvicu potrieme medovou zmesou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 150 C asi tak 45 min. po vybratí ešte raz potrieme medovou zmesou. Dobrú chuť !










piatok, 10. januára 2014

ZAMATOVÁ ROLÁDA



Tento recept mám z knihy Recepty zo Života 3. Robievam ho už roky je v našej rodine obľúbený. Preto ho pridávam aj sem na môj blog aby som sa s vami podelila. Pre milovníkov krémových zákuskov.


Suroviny:
6 vajec, 5 PL kryštálového cukru, 3 PL kakao, sóda bikarbóna 0,5 kávovej lyžičky.
Plnka:
500 ml mlieka, 5 PL polohrubej múky, 1 vajce, 250 g masla 82% tuku, 5 PL práškového cukru, 2 PL kakao, 1 balenie vanilkový cukor.
Poleva:
50 g horkej čokolády, 70 ml sladkej smotany.





Postup:
Bielky vyšľaháme do tuha, pridávame cukor a dobre vyšľaháme.Postupne pridávame žĺtka pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny a kakao. Premiešame vylejeme na plech (na ktorom je už papier na pečenie). Dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 170 C asi tak na 15 min....pečenie sledujeme, aby sa nám cesto moc v rúre nevysušilo, potom by sa nám pri rolovaní lámalo. Upečené vyberieme z rúry a ešte horúce položíme na vlhkú utierku a zrolujeme. Necháme zrolované vychladnúť.





V mlieku rozmiešame vajce, múku a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Kožu stiahneme dolu. Maslo vyšľaháme s práškovým  cukrom  a postupne po lyžičkách vmiešavame vychladnutú zmes. Mali by mať rovnakú teplotu aby sa nám maslo neseklo. Vznikne hladký krém, rozdelíme ho na  2 rovnaké polovice. Do jednej vmiešame kakao a do druhej vanilkový cukor. 




Na cesto natrieme krém vanilkový,  na ten zas kakaový a pekne zrolujeme a to tak, že papier na pečenie postupne pri rolovaní dávame dole. Roládu dáme do chladu aspoň na dve hodiny aby nám stuhla.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a pridáme sladkú smotanu. Polevu natrieme na roládu. Musíme byť dostatočne šikovné lebo poleva rýchlo hustne.  A znova šup do chladničky. Dobrú chuť! 




PÓROVO-KRÉMOVÁ POLIEVKA






Jednoduchá, rýchla a chutná Pórovo-krémová polievka.
Potrebujeme 1 pór, maslo, 1 sladkú smotanu, 3 dl mlieka, zemiaky, soľ, vegetu a cesnak.




Pór nakrájame, cesnak očistíme a nakrájame, maslo spustíme a pridáme nakrájaný pór aj cesnak. Popražíme a zalejeme vodou. Osolíme. Zemiaky očistíme a nakrájame. Pridáme ich do polievky a varíme.






Keď sú zemiaky mäkké polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme smotanu s mliekom a povaríme. Zemiaky nám polievku zahustia. Podávame s praženým chlebíkom pokrájaným na malé kúsky. Ja som použila kúpenú smaženú závarku ako moje deti vravia guličky J. Dobrú chuť !





štvrtok, 9. januára 2014

CÍCEROVÁ POLIEVKA







Tento recept je jeden zo starších receptov ktoré varievala moja stará mama. Gazdiné na slovenských dedinách boli veľmi šporovlivé a vedeli navariť aj s potravín, ktorá dnes už takmer nepoznáme a nepoužívame : napríklad z listov divorastúcich rastlín – žihľavy, lopúcha, štiavu kyslého, divého cesnaku, lobody, púpavy, chrenu.



Prípadne aj zo strukovín ako cícer, bôb, slovienka a či zo skoro zabudnutých obilnín pohánky a prosa.  Väčšinu potravín si sami dopestovali alebo nazbierali v okolitej prírode. Postupne budem pridávať recepty na polievky aj s týchto pomaly zabudnutých strukovín a rastlín.




Suroviny:

Údené koleno, cícer 1 deň vopred namočený vo vode, mrkva, petržlen, cesnak 2 strúčiky, cibuľa, múka hladká a masť na zápražku, bobkový list, celé korenie, paprika sladká mletá, vegeta, soľ ale len málo lebo údenina je sama o sebe dosť slaná, tak že podľa chuti.





Údené koleno umyjeme a dáme variť asi tak po pol hodine varenia vodu zlejeme& vymeníme za čistú odstránime tak nezdraví vývar. Koleno dovaríme. Keď je dostatočne uvarené vyberieme ho z hrnca  necháme vychladnúť.
 Cícer deň pred tým ako sa chystáme variť, opláchneme a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu zlejeme, cícer vložíme do hrnca kde sa varilo údené koleno. Pridáme koreňovú zeleninu, bobkový list, korenie celé, cesnak a varíme pokiaľ cícer nezmäkne & je uvarený. Zemiaky a cibuľu pridávame vtedy, keď je cícer tak do polovice uvarený. Vychladnuté koleno nakrájame na menšie kúsky ktoré vložíme do polievky pred tým ako zahustíme zápražkou.
Zápražka – Na masti za stáleho miešania popražíme hladkú múku necháme vychladnúť a primiešame sladkú papriku. Keď je všetko v hrnci dostatočne uvarené, mäkké pridáme zápražku a miešame. Polievku za stáleho miešania ešte tak 10 min. povaríme, dochutíme vegetou a soľou. Dobrú chuť! A ešte niečo  ja nepokrájam celé údené koleno do polievky, to by bol hriech! Len tak 3/4 ..... sa dá do polievky. Ostatné je ako hlavné jedlo a najlepšie so strúhaným chrenom.







utorok, 7. januára 2014

SYROVÁ ROLÁDA





Suroviny: Eidam syr 400 g nakrájaný na tenké plátky, 250 g šunkovej salámy pokrájanej na tenké plátky. Plnka: maslo 250 g, tavený syr Lunex 3 kocky & jedno balenie, 4 vajcia uvarené na tvrdo a pokrájané na jemné kocky, šunka 200 g nakrájaná na malé kocky, paprika zaváraná a soľ. Papier na pečenie  na zrolovanie rolády.


Plnka:
Maslo vyšľaháme ručným šľahačom do peny, pridáme tavený syr, soľ len podľa chuti (syr je slaný) a zase šľaháme. Postupne pridáme vajcia, šunku, papriku v oleji všetko nakrájané na drobno a premiešame už len vareškou.




Postup: Na papier poukladáme syr, tak aby sa nám krajmi prekrýval. Dáme ho do predhriatej rúry asi tak na 2 min aby sa spustil a kraje zlepili.
Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Na syr poukladáme šunku.



Plnku natrieme rovnomerne na  šunku a zrolujeme do rolády. Necháme v chlade aspoň 1 hod stuhnúť.Vyskúšané aj na Modrom koníku aj na stránke Najrecept.cz Syrová roláda








                                



pondelok, 6. januára 2014

HOREHRONSKÉ ZEMIAKOVÉ PLACKY SO SYROM



Suroviny: 500 g zemiakov, 2 vajcia, 150 g tvrdého syra, soľ, majorán, mleté čierne korenie, masť na smaženie.

Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme do nich rozšľahané vajcia, soľ postrúhaný syr, mleté čierne korenie a majorán. 





Na pomastenej panvici z oboch strán vyprážame malé placky.




Som veľmi rada keď je recept úspešný, chutí a udomácni aj v inej kuchyni   a veruže chutil Táničke, Alex  aj Jerice .....tu je foto.


Alex






Táničkine vylepšené medvedím cesnakom a šunkou . Určite vyskúšam.




Jerica s údenným a smotanou. Super kombinácia.