TIRAMISU.
Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a
najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať
prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku.
Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez
Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g
kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy
nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.
Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly
po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký
krém. Už nešľaháme!
Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy.
Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame.
Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót namočenú v
káve, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom.
Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.