sobota, 21. decembra 2013

BURIZONOVO-KARAMELOVÉ PLÁTKY A GUĽKY






Suroviny:

Kryštálový cukor 300 g, 1 konzerva Salka


 (zahustené, sladené plnotučné mlieko   ), 125 g masla, 2 sáčky burizonov & pufurovaná ryža.







Postup:

Cukor skaramelizujeme (rozpustíme na miernom ohni).





Pridáme maslo, Salko a stále miešame.




Až sa nám maslo rozpustí a vznikne nám hladká hmota vsypeme burizony a dobre premiešame.











Necháme trošku vychladnúť. Formu vystlieme potravinárskou fóliou a naplníme zmesou. Dobre popritláčame a dáme do chladu stuhnúť.




Z burizónovej zmesi môžeme robiť aj guličky. Ja som ich robila z zostatku. Najlepšie si ruky namáčať do vody a tak vytvarovať guľky. Poukladáme do papierových košíčkov.






piatok, 20. decembra 2013

KARAMELOVÉ KOŠÍČKY






Suroviny:
150 g Palmarín, 250 g hladkej múky, 100 g pomletých orechov, 70 g práškového cukru, 1 vajce, 1 čajová lyžička kakao, ½ čajová lyžička prášok do pečiva.

Plnka:

Karamelové Salko 1 ks, 250 g masla a na polevu Cera a horká čokoláda.





Plnku urobíme tak , že mixérom rozšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach postupne pridávame karamelové Salko. Dobre premiešame.





Cesto do kočíčkov. Zmäknutý Palnarín, vajce, orechy, múku, kakao, práškový cukor, prášok do pečiva zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme do chladu na  1 hod.




Cesto plníme do maslom vymastených formičiek (košíčkov) na plytko.





Poukladáme na plech a pečieme na 170 C tak 15 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme.



Naplníme karamelovou plnkou a dáme do chladu aspoň na 15 min. Ceru a horkú či várovú čokoládu spustíme vo vodnom kúpeli a kočíčky čokoládou z vrchu potrieme. Ozdobíme čokoládovou ryžou.





Dáme do chladu.




štvrtok, 19. decembra 2013

LINECKÉ SRDIEČKA




Linecké srdcia ,,,,klasika, nesmie chýbať na vianočnom stole.




120 g práškového cukru, 380 g hladkej múky, 280 g Palmarínu, ríbezľový džem na zliepanie.

Palmarín zmäknutý, múka a práškový cukor vypracujeme cesto. Necháme 24 hod postáť na chladnom mieste.






Na doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 4 mm, vykrajujeme . Poukladáme na plech na ktorom je už papier na pečenie a pečieme pri teplote 150 C asi tak 6 – 9 min.

Vychladnuté natierame ríbezľovým džemom a zliepame.




utorok, 3. decembra 2013

MEDOVNÍČKY - mäkké




Čas pokročil a na naše dvere začali klopkať jedny z najkrajších sviatkov v roku - Vianoce. Pre mnohých z nás majú hlboký zmysel, prežívanie lásky so svojimi najbližšími.


Naše stoly bude opäť zdobiť tradičný adventný veniec so štyrmi sviecami, ktoré sú symbolom Vianoc. Tak ako aj tradičné medovníčky. Mám veľa odskúšaných receptov ale tie najlepšie a najmäkšie som objavila len pred nedávnom. Preto sa o tento recept chcem s Vami podeliť. Recept som našla na stránke Varecha a autorom receptu je Mariaklara


Suroviny:
Hera alebo maslo 125 g, cukor práškový 190 g, vajce 3 ks, med 125 g, 1 KL škorice mletej, ½ mleté klinčeky, sóda bikarbóna 1 KL, kakao 1 PL, múka hladká 500 g. (Ja som použila perníkové korenie 1 PL).

Ako na to.

Mäkkú Heru vymiešame spolu s cukrom.


Pridávame po jednom vajíčka, med a miešame ďalej šľahačom.
Ďalej pridáme perníkové korenie, kakao a vymiešame. Do tejto tekutej zmesi postupne (ja som cez sitko) pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Vareškou premiešame a ako postupne pridávame múku cesto hustne. Vypracujeme do hladka (rukou). 
Vypracované cesto ponecháme 24 hod. postáť v chlade.
Cesto  rozdeľ na 4 časti a jedno po druhom vyvaľkaj a vykrajuj tvary. Poukladaj na papier na pečenie. Pečieme na 170 C asi tak 15.....takto upiekla moja rúra autorka receptu píše inak zrejme to je tipom rúry. Medovníčky by sa v rúre nemali veľmi vysušiť, treba prvé kusy vyskúšať na koľko dať piecť. Po upečení každý potrieť šľahaným vajíčkom.





Môžeme zdobiť. Pomer bielok a cukru nájdeš na mojej stránke perníková chalúpka.








Za oknom vločka padá a zvonček cinká,
zapáľte sviečku zľahka zľahulinka, 
v tú chvíľu láska a šťastie blikoce 
a ja Vám prajem krásne a šťastné Vianoce.



Každý rok aj pre detičky ktoré nemôžu stráviť sviatky v kruhu svojich najbližších, deťom na onkológiu.