utorok, 30. júla 2013

SVIEŽI PUDINGOVÝ ZÁKUSOK






Keď je čas malín a ríbezľa, je čas aj na dobroty a mlsanie.




Suroviny: 3 vajíčka, 3 pol.lyž. práškového cukru, 0,5 bal. kypriaceho prášku, 125 g rozpusteného letného masla, 3 pol.lyž. polohrubej múky, 2 balenia pudingového prášku, cukor do pudingu podľa potreby, maslo 250 g, želatina 2 balenia, ovocie, džem na natretie korpusu.

Postup: Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme žĺtka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a na koniec maslo. Premiešame vareškou a vlejeme do formy & plech.




Dáme piecť do vopred pred hriatej rúry na 170 C. Po upečení necháme vychladnúť. Korpus natrieme džemom.

Uvaríme si puding podľa návodu. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom a po lyžiciach pridávame puding. Dobre premiešame a plnku natrieme na cesto. Do plnky postláčame ovocie. Dáme do chladu stuhnúť.
Želatinu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme ju na plnku. Tiež poukladáme ovocie a snažíme sa aby bolo v želatine ponorené.
Dobrú chuť !


pondelok, 29. júla 2013

ŠALÁT S PÓROM A SYROM




Jednoduchý, svieži šalát na horúce letné dni.


Suroviny: 1 pór, 300 g tvrdého syra, 300 g šunky, 1 jogurt, 1 Tatárská omáčka Hellmanns, soľ, štipka mletého čierneho korenia.


Postup: Syr a šunku nakrájame na kocky, pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Dáme do misky, osolíme pokoreníme. Pridáme jogurt a Tatársku omáčku podľa potreby. Dobre zamiešame a v chladničke ponecháme aspoň 1 hod. postáť.

Dobrú chuť !





štvrtok, 25. júla 2013

MARHUĽOVÉ GULE







SUROVINY  CESTO:

1 kg hrubej múky
250 g Tvaroh jemný
10 g  sušené droždie
0,5 lit mlieka
soľ štipka, cukor 2 pol. lyž.
strúhanka, mletý mak alebo orechy.


POSTUP: 
Do múky dáme tvaroh, vsypeme droždie. 
Pridáme cukor, soľ.
Zalejeme letným mliekom.

Vypracujeme cesto ktoré dáme kysnúť na teplé miesto.




Pokiaľ nám cesto vykysne upražíme si strúhanku na panvici.



Vykysnuté cesto si rozvaľkáme. Pokrájame približne na rovnaké kocky.


Do nich zapracujeme pokrájané broskyne .


Vytvoríme guľky ktoré ponecháme ešte 10- 15 min oddychovať.

 A šup do hrnca, do vriacej a posolenej vody. Varíme 5 až 7 min.
Po troch min. ich otočíme .




Vyberieme z hrnca sitkom a dáme do misky . Posypeme kryštálovým cukrom a polejeme maslom.



Posypeme opraženou strúhankou pokvapkáme maslom.

Dobrú chuť !





nedeľa, 21. júla 2013

ČOKOLÁDOVÉ TROJUHOLNÍČKY







Lahodný zákusok, rozplývajúci sa na jazyku. Pre milovníkov čokolády.                                                      



Suroviny: cesto- 6 vajec, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 6 polievkových lyžíc teplej vody, 6 polievkových lyžíc hladkej múky zmiešanej s práškom do pečiva (1balenie), 4 polievkové lyžice kakao,0,5 dl olej a na poliatie 3 dl rumu.


Plnka: 4 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g masla, 3 polievkové lyžice kakao- Holanské.


Postup: Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme do tuha.



Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Postupne pridáme vodu, olej.
Kakao a múku zmiešanú s práškom na pečenie.
Nakoniec zľahka vareškou primiešame sneh z bielkov .
Vylejeme na plech a pečieme na 180 C.





 Plnka: Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom.
Dáme nad paru a šľaháme.







Šľaháme do vtedy, pokiaľ sa nám plnka nelepí na boky misky a prejdením po dne misky vareškou nám musí zostať cestička.....ktorá sa pomaly uzatvára. Vtedy je dobre vyšľahaná plnka.
Plnku odstavíme od sporáka a necháme vychladnúť. Maslo si vyšľaháme a po lyžiciach pridávame plnku. Nakoniec vmiešame kakao.
Korpus si polejeme rumom a rovnomerne nanesieme plnku. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou. V chladničke necháme stuhnúť.




streda, 17. júla 2013

LIEVANCE & DOLKY 2








Moje deti ich volajú voňavé dolky.



SUROVINY:

300g polohrubej múky,10g sušeného droždia,30g práškového cukru,0,5 litra mlieka, na hrot noža mletého muškátového kvetu, 30g masla, 2 žĺtky, tuk  alebo olej na vyprážanie, lekvár alebo tvaroh na natretie a šľahačka. Ja som použila čerstvý lekvár z ríbezľa.

Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme cukor, trocha soli,nastrúhanú citrónovú kôru, mletý muškátový kvet, vykysnutý kvások a po častiach vlažné mlieko so žĺtkami a s maslom. Cesto dobre premiešame a dáme vykysnúť na teplé miesto.




Na panvicu dáme tuk alebo olej a keď je dobre rozohriata pomocou naberačky nalievame vykysnuté cesto. Robíme lievance.





Z oboch strán opečieme.
Potrieme lekvárom, vyzdobíme šľakačkou.

                            
                              Dobrú chuť !



pondelok, 15. júla 2013

BRAVČOVÉ STEHNO NA KYSLO S KURIATKAMI




Suroviny: bravčové stehno, očistené kuriatka, 1 veľká cibuľa, masť na praženie, 1 sladká smotana, 0,5 l mlieka (záleží od množstva mäsa, koľko chceme mať omáčky), mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, celé korenie, soľ, hladká múka na zahustenie.

Knedľa: 400 g krupicovej múky, 2 dl mlieka, soľ, 5 dg droždia, 1 vajce a voda podľa potreby.


Cibuľku nakrájame a upražíme do zlatista na masti. Pridáme očistené, nakrájané kuriatka a popražíme.




Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, posypeme mletým korením.



Mäso pridáme ku kuriatkam a popražíme po oboch stranách. Necháme prikryté dusiť vo vlastnej šťave, ak treba trošku podlejeme vodou.





Nezabudneme pridať mletú papriku, a celé čierne korenie.



Keď je mäso mäkké môžeme priliať rozmiešané mlieko so smotanou a hladkou múkou. Chvíľu ešte povaríme.






Knedľa: 400 g krupicovej múky, 2 dl mlieka, soľ, 5 dg droždia, 1 vajce a voda podľa potreby.





Preosiatu múku rozmiešame so soľou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a na teplom mieste necháme vykysnúť. Prilejeme k múke, pridáme vajce, podľa potreby vodu a vypracujeme cesto.Poprášime múkou a na teplom mieste necháme cesto vykysnúť.




Na múkou posypanej doske urobíme z vykysnutého cesta podlhovasté knedle. Necháme ich chvíľku nakysnúť.





Do hrnca dáme vodu a keď voda vrie, knedľu dáme na parák , asi tak 20 až 25 min. necháme prikrytú pariť. Po vybratí necháme vychladnúť. Krájame až po vychladnutí.




                                     Dobrú chuť !


KAPUSTOVO-SYROVÝ ŠALÁT





Suroviny:                                                                                           1kg hlávkovej bielej kapusty, 200 g strúhaného tvrdého syra ja som použila domáci syr aj kúpený údený.  




1 polievková lyžica olivového oleja, 1 väčšia paprika, 2 paradajky, soľ, korenie mleté čierne, mletá rasca, citrónová šťava.


                                 Dobrú chuť !


ZEMIAKOVÁ HARUĽA



Kto by haruľu na Slovensku nepoznal a nemal rád, veď je to recept našich starých mám. Preto tento recept pridávam na svoj blog pod stránku Recepty našich predkov. V našej kuchyni veľmi obľúbený.



Suroviny: 1 kg očistených zemiakov, soľ mleté čierne korenie, 1 vajce, 1 lyžica sladkej smotany, 10 dg hladkej múky, majoránka, cesnak pretlačený a masť na pečenie.





sobota, 13. júla 2013

GEMERSKÉ GUĽKY







Prinášam Vám ďalší recept z čias minulých. Pochádza z oblasti Gemera. Môžem zaručiť že je to veľmi chutný, hoc sýty pokrm. V našej kuchyni zakotvil a často ho varím hlavne na oberačky, či záhradné party.


Suroviny: 1 kg zemiakov (pol surových nastrúhaných a pol uvarených a pretlačených), 1 šálka hrubej múky, 1 šálka hladkej múky, štvrť kila pomletého údeného (uvareného) mäsa, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, majorán a soľ.



Uvarené údené mäso odkostíme a pomelieme na jemno. Cibuľku nakrájame na jemno a popražíme na masti tá nám poslúži na povrch guliek.




Všetky suroviny dôkladne premiešame.



Z hmoty vyrobíme guľky ktoré obalíme v hrubej múke.




Guľky dáme do vriacej osolenej vody povariť, varíme pokiaľ nám samé nevyplávajú na povrch.




Keď sú guľky uvarené polejeme ich smaženou cibuľkou a môžeme konzumovať. Najlepšia príloha je kyslá domáca kapusta a na zapitie kyslé mlieko.



                                 DOBRÚ CHUŤ!

piatok, 12. júla 2013

VIŠŇOVO-MAKOVÝ ZÁVIN





Jemný, nadýchaný, šťavnatý závin. Jeden z receptov zo zošita mojej starej mamy z roku 1934 kurz varenia v Dolnom Almáši.



Suroviny: Múka polohrubá 200 g, 25 g cukru (kryštálového), 25 g masla rozpusteného, 8 g droždia, 1 vajce, 70 ml vlažného mlieka, štipka soli.

Plnka: mak, maslo, višne, kryštálový cukor. Na potretie závinu jedno vajce.

Z kvásku, múky a ostatných surovín vypracuj cesto. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto.



Vykysnuté cesto rozvaľkáme, posypeme makom, višňami, nastrúhame maslo posypeme kryštálovým cukrom.



Zvinieme do rolády, dáme na plech. Potrieme vajíčkom a po bokoch roládu vidličkou popicháme. Pečieme na 180 C.



                                DOBRÚ CHUŤ!



nedeľa, 7. júla 2013

GRILOVANIE & DISKOVANIE - JELENIE PLÁTKY




Marináda: Borievky roztlačené, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie, rasca mletá, mletá sladká paprika môže byť aj štipľavá každému podľa chuti, bazalka drvená, červené vínko, soľ a olej.


Jelenie karé nakrájame na plátky, naklepeme.



Urobíme si marinádu a mäso na 24 hodím ponecháme v marináde. Uložené  v chlade.








Na rozohriatom disku plátky opečieme. Použijeme marinádu. 



Môžeme pridať aj zemiaky.




                                             Dobrú chuť !