pondelok, 24. júna 2013

JAHODOVÁ POCHÚŤKA



Svieži nepečený koláč. Robievala nám ho moja mama a ja ho teraz robievam mojim drobcom  ♥J♥ .....kto by ho nepoznal ? u nás pod názvom  „jahodová bomba“.




Suroviny: kyslá smotana, vanilkový cukor, práškový cukor, piškóty, jahody. Na 1 kyslú smotanu 1 polievková lyžica práškového cukru a 1 balenie vanilkového cukru. Množstvo piškót a kyslej smotany závisí od veľkosti formy v ktorej sa rozhodneme tortu urobiť.






Na dno poukladáme piškóty, trošku na hustejšie. Smotanu zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom . Polejeme piškóty smotanou. Potom poukladáme umyté jahody a na jahody znovu piškóty a smotanu. Musíme si smotanu rozdeliť tak ,aby nám vyšla na všetky vrstvy piškót. Ponecháme v chlade na 24 hod odstáť. Povrch ozdobíme. Prajem dobrú chuť!










utorok, 18. júna 2013

JAHODOVÁ TORTA





Torta na želanie mojej dcérky. Podmienky boli, musí byť jahodová a musia byť fialové ružičky. Zbožňuje jahody a fialovú farbu.  ♥ ♥ ♥





Ružičky som si vyrobila sama z potravinárskej hmoty. Zafarbila som ich na fialovo potravinárskym farbivom. Aj Keď sú to všetko potravinárske suroviny nekonzumujeme ozdoby.



Suroviny: 3 vajcia, 4 pol. Lyž. práškového cukru, 4 pol.lyž. polohrobej múky, 1 bal. prášok na pečenie, 125 g rozpusteného letného masla. Suroviny sú na jeden korpus. Budeme piecť dva.

Plnka: 4 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 300 g masla (82 % tuku).
Poleva čokoládová , posyp kokosová múčka. A samozrejme čerstvé jahody.


Postup: Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Postupne pridáme maslo, múku a prášok na pečenie.




Bielka vyšľaháme a pomocou varešky vmiešame do cesta. Vlejeme cesto do pripravenej tortovej formy a pečieme na 180C.


Upečieme aj druhý korpus.



Plnku som robila varenú nad parou vanilkovú bez pridania kakaa, postup na 




                                   Dobrú chuť! Aj pre oslávenca  ♥.



                                             ♥A oslava môže začať







KOKOSOVÉ KOCKY



Suroviny: cesto – 6 poliev. Lyž. polohrubej múky, 6 polol. Lyž. práškového cukru, 2 poliev. Lyž. kakao, 125 g masla, 6 vajec.                                                                      

Kokosová plnka: Prevarené mlieko 180 ml,  150 g kokosu, 80 g kryštálového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 250 g masla, 50 g práškového cukru.

Poleva: horká čokoláda a cera.


Postup: Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme  rozpustené nie horúce maslo a kakao, premiešame.




Na koniec vareškou zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 180 C.




Mlieko prevaríme, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a ešte horúce zamiešame s kokosom. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne po lyžičkách pridávame kokosovú zmes. Dobre premiešame.




Cesto pokrájame na kocky, polejeme Amarettom, natrieme kokosovým krémom (aj vrchné kocky polejeme Amarettom) .




Boky obalíme v kokose. 
Povrch polejeme čokoládou a ozdobíme.




                                                 DOBRÚ CHUŤ!









streda, 12. júna 2013

TVAROHOVÝ KOLÁČ




Jednoduchý, chutný koláč. Výhodou je že vždy môže byť chuťou iný, podľa toho ako meníme ovocie.


Suroviny: 2 hrnčeky hrubej múky, 125 g zmäknutého masla, 1 pášok do pečiva, 1 hrnček krupicového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, štipka soli. (1 hrnček - 250 ml).

Tvarohová plnka: 2 balenia jemného tvarohu, 1 hrnček krupicového cukru môže byť menej alebo viac, každému podľa chuti, 1 balenia vanilkového cukru, 1 vanilkový puding, prepasírované ovocie a na povrch celé ovocie.



Ovocie akékoľvek  (jahody, maliny, kyslé jahody – moruša čierna, ríbezle, černice)  ja som použila morušu čiernu   http://receptyakeber.blogspot.sk/2012/07/zavarane-moruse.html   rozmixujeme a ak má zrnká prepasírujeme cez sitko.


Zo surovín vypracujeme hladké cesto.


Ktoré dáme na plech (na ktorom je papier na pečenie). Veľkosť plechu 38 cm x  25 cm. Ovocie rozmixujeme ponorným mixérom (drenáž).


Jemný tvaroh zmiešame s ovocnou drenážou, krupicovým a vanilkovým cukrom, pudingom.


Vylejeme na cesto. Na to poukladáme ovocie celé. A dáme piecť  na 180 C.










štvrtok, 6. júna 2013

TVAROHOVÝ KOLÁČ S BRUSNICAMI, ŠKORICOVÝ KOLÁČ





Kysnuté koláče, recept mám ešte zo zošita mojej starej mamy.


SUROVINY:750 g hladká múka, 45 g krupicový cukor, 100 ml oleja, 450 ml mlieka, 1 vajce, štipka soli, 1 balenie sušeného droždia 10 g, 4 balenia škoricový cukor, 125 g masla. Plnka tvarohová- 350 g hrudkovitého tvarohu, 1 vajce, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, sušené hrozienka alebo sladené brusnice.

POSTUP:Múku preosejeme cez sitko, pridáme droždie, cukor, soľ a dobre premiešame. Mlieko trošku zahrejeme a spolu s olejom a vajíčkom pridáme do múky. Vypracujeme cesto. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto asi tak na 60 mim.





Brusnice si nakrájame na menšie kúsky.




Tvaroh rozmrvíme pomocou varešky , pridáme krupicový cukor, vanilkový cukor, brusnice a vajce.




Dobre premiešame.


Cesto rozdeľ na dve polovice.


Jednu polovicu rozvaľkaj a posyp tvarohovou plnkou. 



Zavinieme do rolády a krájame kolieska môžeme aj trojuholníčky. Poukladáme ich na plech (na ktorom je papier na pečenie). Potrieme vajíčkom a posypeme vanilkovým cukrom môžeme aj škoricovým.






Rozvaľkáme druhú polovicu cesta, posypeme škoricovým cukrom a nastrúhame maslo.




Cesto zvinieme do rolády a pokrájame. Ďalší postup presne ako pri tvarohových.
Povrch posypeme škoricovým cukrom.




 Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C asi tak na 20 min.


                                                   DOBRÚ CHUŤ !