sobota, 25. mája 2013

KAPUSTOVÝ ŠALÁT





SUROVINY:
Kapusta 1 biela menšia.
Mrkva 4 ks.
Mrazená kukurica.
Olivový olej, 4 polievkové lyžice.
Vegeta a šťava z 1/2 citróna.

Dressing: Jogurt nízkotučný 1 ks. Cesnak 2-3 pretlačené strúčiky.

POSTUP:
Kapustu na drobno postrúhame aj s mrkvou. Vložíme do misky, pridáme kukuricu. Dochutíme vegetou, pridáme šťavu z citróna a olivový olej.
Do tatárskej omáčky pridáme pretlačený cesnak, jogurt a premiešame.

Tatarska omáčka Hellman,s 8 polievkových lyžíc.


streda, 15. mája 2013

TVAROHOVÁ BÁBOVKA







 SUROVINY:

Cesto.
300 g polohrubej múky, 150 g krupicového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 120 g rozpusteného letného masla, 2 kávové lyžičky prášku na pečenie, 300 ml vlažného mlieka, 1-2 lyžice kakao.

Plnka.
250 g jemného tvarohu, 100 ml mlieka, 1 balenie vanilkového pudingového prášku, 1 bal. vanilkového cukru, kryštál. cukor podľa chuti, 2 pol. lyž. mlieka.
Broskyne alebo marhule nakrájané na plátky.



POSTUP: Najskôr si pripravíme tvarohovú plnku. Všetky suroviny tvaroh, mlieko, pudingový prášok , vanilkový cukor a krupicový cukor v miske spolu dobre premiešame.




Potom takým istým spôsobom pripravíme cesto. Múku zmiešame s práškom na pečenie pridáme mlieko, cukor, vanilkový cukor, rozpustené maslo. Dobre vareškou premiešame aby nám neostali hrudky.


Cesto si rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do jednej vmiešame kakao.


Do pripravenej formy vlejeme bledé cesto a na to poukladáme nakrájané broskyne.


Na broskyne nalejeme tvarohovú plnku a na to nakoniec tmavé cesto. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry 170 C asi tak 50 až 60 min .



Dobrú chuť ! 






streda, 1. mája 2013

TVAROHOVÁ TORTA S BOSKYŇAMI


Suroviny: 6 vajec, 180 g práškového cukru, 80 g polohrubej múky, 1 prášok na pečenie, 50 g kakao, 0,5 dl oleja.

Plnka tvarohová: 3 bal. jemný tvaroh, 3 bal. vanilkový cukor. 5 poliev. lyžíc práškového cukru, kto má rád sladšie môže ešte cukor pridať podľa chuti. 1 pohár 0,7 dl broskyne, 1 a pol balenia želatíny.

Na vrch šľahačková smotana  250 ml, 1 bal. stužovač na šľahačku, 2 poliev. lyž. práškového cukru. Lúpané mandle na zdobenie.

Postup: Vnútro tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu. Z bielkov vyšľaháme sneh.


Múku, prášok na pečenie, kakao premiešame.

Po lyžičkách pridávame do vyšľahaných žĺtkov a premiešame. Pridáme olej, premiešame.

Nakoniec vmiešame vareškou vyšľahané bielka.


Vlejeme do formy a dáme piecť do vopred pred hriatej rúry na 170 C.


Broskyne odkožkujeme, ponecháme zopár kúskov na zdobenie a ostatné rozmixujeme ponorným mixérom.


Tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor a rozmixované broskyne zamiešame .


Korpus upečeného cesta rozrežeme priečne na tri rovnaké (hrúbkou) časti. Jeden dáme na dno tortovej formy polejeme ho jemne šťavou s kompótu (všetky tri). Ostatné dva zmenšíme na priemer 24 cm, 20 cm. Do plnky vmiešame želatínu urobenú podľa návodu. Preto chýbajú fotky postupu lebo rýchlo hustne plnka :-). Na korpus vo forme dáme tretinu plnky. Na to položíme korpus (do stredu) s priemerom 24 cm. Naň dáme polovicu plnky čo nám zostala a na to položíme korpus s priemerom 20 cm. Doplníme zvyšnou plnkou. Ponecháme 24 hod v chladničke stuhnúť.


Šľahačku vyšľaháme aj s cukrom a stužovačom .


Nanesieme ju na povrch torty a tortu ozdobíme.







DOBRÚ CHUŤ!