utorok, 30. apríla 2013

ROŽKY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM



Suroviny: 1 kg hladkej múky, 6 dl mlieka, 10 poliev. lyž. oleja, 0,5 kávovej lyžičky soli, 5 polievkové lyžice kryštálového cukru,  1 bal. sušeného droždia, slivkový lekvár, vajíčko na potretie.

Postup: Cesto preosejeme, zamiešame s droždím. Pridáme olej, mlieko, soľ, cukor a vypracujeme hladké cesto. Dáme kysnúť na teplé miesto. 


Cesto rozdeľ na štyri bochníčky.


Každý rozvaľkaj a rozdeľ na 12 trojuholníkov.


Na každý pomocou lyžičky dáme slivkový lekvár a trojuholník zvinieme. 


Poukladáme na plech a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C.






MANDĽOVÉ REZY



Suroviny cesto: 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 1 bal. prášku na pečenie, 125 g rozpusteného letného masla, 4 PL kakao, rum.

Plnka mandľová.: 4 dl mlieka, 120 g kryštálového cukru, 40 g maizeny, 2 žĺtky, 150 g mandlí pomletých na jemno, 250 g masla (82%).

Smotanová želatína: 3  smotany na šľahanie, 3-5 PL práškového cukru, 1 želatína.

Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Vyšľaháme do tuha (bielka). Postupne pridávame žĺtka, maslo, po lyžičkách múku zmiešanú s práškom na pečenie a nakoniec vmiešame vareškou kakao. Vylejeme cesto na plech (vymastený a vysypaný múkou alebo papier na pečenie). Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 170 C.





Plech- 25 cm x 37 cm .

Plnka: Kryštálový cukor, maizenu a žĺtok rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania privedieme do varu. Uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť, kožu stiahneme dole.



Maslo ponecháme zmäknúť a vyšľaháme ho šľahačom postupne po lyžičkách pridávame mandle a puding. Dobre premiešame.


Cesto dobre pokvapkáme rumom. Krém natrieme na cesto.



 Smotany vyšľaháme do tuha. Postupne pridáme práškový cukor. A nakoniec vmiešame želatínu (postup podľa návodu na obale).



DOBRÚ CHUŤ !





utorok, 2. apríla 2013

OVOCNÝ PUDINGOŠ








SUROVINY: 3 vajcia, 1 šálka práškového cukru, 0,5 šálky olej, 1 šálka mlieko, 2 šálky polohrubá múka, 1/2 pášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 balenia želatíny, 3 balenia vanilkového pudingu, 1 liter mlieka ,4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 250 g masla 82 % , ovocie kiwi alebo černice, mandarínky, jahody. 1 šálka = 250 dc


POSTUP: Vajíčka oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vyšľaháme s cukrom.




Bielka vyšľaháme do tuha .




Postupne vmiešame múku s práškom do pečiva a olej. A nakoniec sneh z bielkov. Už len zľahka vareškou premiešme. Cesto vylejeme na plech na krorí sme dali papier na pečenie a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 170C. Pečiem na malom plechu 25cm X 37cm alebo tortovej forme .



Uvaríme puding podľa návodu. Ponecháme vychladnúť a stiahneme kožu.



 Maslo vyšľaháme a postupne pridávame po lyžičkách puding. Dobre do hladka vyšľaháme.


Krém natrieme na vychladnuté cesto. Poukladáme na povrch ovocie.




Želatínu urobíme podľa návodu na obale . Polejeme povrch koláča. A to postupme najskôr nalejeme 10 lyžíc a necháme stuhnúť, znovu polejeme a necháme stuhnúť a tak postupne. Ak by sme naliali želatinu naraz veľmi dlho by tuhla a mohlo by sa stať že by presiakla na dno formy.




 Dobrú chuť !