sobota, 23. marca 2013

VEĽKONOČNÝ ZAJAC



SUROVINY : vajcia 3 ks , cukor práškový 1 šálka, mlieko 1 šálka, olej 1/2 šálky, polohrubá múka 2 šálky, prášok na pečenie 1/2 balenia, vanilkový cukor 1 balenie, 100 g lúpané mandle. 1 šálka = 2,5 dl


PLNKA : 1 balenie vanilkový puding, 2 -3 polievkové lyžice kryštálového cukru a  na polevu horká čokoláda a Cera stužený tuk, 2 polievkové lyžice oleja.

POSTUP : Vajcia oddelíme žĺtka od bielok. Bielka vyšľaháme samostatne. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridávame mlieko , olej , vanilkový cukor a múku zmiešanú spolu s práškom do pečiva. Do žĺtkovej hmoty vmiešame vareškou šľahané bielka a sekané mandle. Dobre premiešame.





Formu si vymastíme a vysypeme hrubou múkou.



Vlejeme do foriem a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 C - 30 min. Necháme vychladnúť.



Uvaríme si puding, podľa návodu na obale. Musí byť hustý.
Puding použijeme na zlepenie zajaca.
Čokoládu, olej a Ceru rozpustíme vo vodnom kúpeli a zajaca polejeme polevou ( pomocou brčka ). J


Keď zaschne jedna strana, zajaca postavíme a aj na druhú stranu pomocou brčka nanesieme čokoládu. Ozdobíme, ja som použila potravinársku hmotu.


Malý zajko v tráve čupí,
sleduje jak jar sa budí.
Všetko živé sa raduje,
na Veľkú noc sa hotuje.
Privítajme sviatky jari,
nech sa všetkým dobre darí!


nedeľa, 17. marca 2013

PUDINGOŠ




  Cesto : 6 vajec, 8 pol. lyž. kryštálového cukru, 4 pol. lyž. kakao, 2 pol. lyž olej, 4 pol. lyž. vody  10 pol. lyž. polohrubej múky, 1 bal. kypriaci prášok. Piekla som na plechu 38 cm x 25 cm.

Plnka : vanilkový puding 3 balenia, 1 lit. mlieka, kryštálový cukor, broskyne zavárané, šľahačka 250 ml  ( 30 % ) a pol. balenia želé ja som použila potravinárske červené želé, jemne ju prifarbilo do ružova.
 
POSTUP: Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme samotné bielka. Žĺtka vyšľaháme s cukrom postupne pridáme olej, vodu, a múku v ktorej je zamiešaný prášok do pečiva. Dobre premiešame.





Pridáme vyšľahané bielka a vareškou dobre premiešame . Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice ( mne sa to moc nepodarilo , kakaové je vyššie ) a upečieme na plechu ( papier na pečenie ) vo vopred vyhriatej rúre na 170 C.



Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding. A hneď po uvarení ho nanesieme na bledé cest . Na vrch poukladáme nakrájané broskyne (popritláčame do pudingu). Na to položíme tmavé cesto a popolievame ho šťavou z broskyňového kompótu . Použijeme všetku šťavu, cesto nám tak zvláčnie .




Šľahačku vyšľaháme , želatínu pol. bal.  namočime v 5 pol. lyž vody na 4 min , potom nahrejeme aby sa spustila a vlejeme do šľahačky. Mixérom ju zašľaháme a hneď nanesieme na vrch koláča.


Ponecháme v chladničke aspoň 1 hod. Vrch posypeme ozdobnou ryžou.





DOBRÚ CHUŤ !





utorok, 12. marca 2013

ŠÚĽANCE Z TVAROHU



Šúľance najobľúbenejšie  jedlo mojich detí.


SUROVINY : 200 g polohrubej múky, 250 g tvaroh jemný, soľ, vajíčko, cukor, strúhanka, maslo a kryštálový cukor.




POSTUP : Múku, tvaroh, soľ a vajce zamies a vypracuj cesto, dlaňou šúľaj valec.
Krájaj na plátky,....asi tak 3 cm a šúľaj. Krájaj a šúľaj malé šúľance ktoré tiež pomocou dlane vyšúľame.
Strúhanku popražíme za stáleho miešania na suchej panvici .
Šúľance vyvaríme v slanej vriacej vode asi tak 5 min. Vyberieme pomocou sitka do misky polejeme rozpusteným maslom, posypeme kryštálovým cukrom premiešame a ešte posypeme strúhankou.









utorok, 5. marca 2013

TRHANCE



Trhanec patrí medzi staršie recepty , recepty starých mám . Ja som si recept trošku upravila , hrozienka som nechala namočené v rume . Trhance nadobudli  inú chuť kto však rumovú arómu neobľubuje treba vynechať . Trhance robievam z dvojitej dávky .


 SUROVINY ( 1 dávka )  :  3 vajíčka , 30 g práškového cukru , 250 ml mlieka , 125 g polohrubej múky , štipka soli , štvrť lyžičky prášku do pečiva , 2 pol.lyž oleja do cesta , 40 g hrozienok , 3 pol. lyžice rumu , vanilkový cukor na posypanie a olej na vypraženie .

POSTUP : Žĺtky vyšľaháme s cukrom pridáme štipku soli , olej , mlieko a premiešame . Postupne pridáme múku kde sme zamiešali prášok do pečiva .



Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh .
Pridáme ho do cesta a vareškou zamiešame. Vytvorí sa mám hladké cesto .



                                   Hrozienka opijeme v rume .


                                       Pridáme ich do cesta .


Upečieme po oboch stranách .



Upečené potrháme pomocou dvoch vidličiek na nepravidelné kúsky .



                                            Dobrú chuť !


KURACIE STEHIENKA V SYROVOM ŽUPANE



Pre inšpiráciu, jednoduchý a veľmi chutný recept .

SUROVINY : Kuracie stehná , syr údený na hrubšie nastrúhaný , hladká múka , vajíčka a olej na smaženie .

POSTUP: Kuracie stehná nasolíme a obalíme v múke , vajíčko rozšľahané  , syr ( dobre popritláčať ) ,
a znovu do vajíčka . Položíme na vymastený pekáč prikryjeme alobalom a pečieme na 180C tak na 30 min.



Potom alobal zložíme a necháme do zlatista zapiecť .