piatok, 30. novembra 2012

RESTOVANÁ PEČEŇ



V tomto ročnom období od októbra do marca  sa na dedinách robia zabíjačky . Domáce spracovanie mäsa a drobov z doma chovaných prasiat svojpomocne poprípade za účasti mäsiara . Priniesla som Vám recept restovanej pečene zo zabíjačky . Varievame ho už po stáročia na každej zabíjačke ako obedňajší pokrm . Nie je ničím výnimočný , snáď len rýchlou prípravou .


SUROVINY :

Pečeň , cibuľa , korenie , soľ , paprika sladká , horčica 2 pol. lyž. , múka hladká 2 pol. lyž ,  .

Postup : Cibuľu nakrájame na mesiačiky , popražíme .


Pridáme pečeň nakrájanú na pásiky . Popražíme . Pečeň sa restuje krátko ( čím dlhšie tým viac je tvrdšia ) , kontrolujeme ju prerezaním . Ak je vo vnútri bez krvi tak je už urobená a rýchlo ju zalejeme zálievkou - v troške vody rozmiešame hladkú múku , horčicu , papriku , korenie .




Až nakoniec posolíme . Podávame s chlebom .


utorok, 27. novembra 2012

Nominácia 11

Ahoj .

Dostala som nomináciu 11, a to hneď dva krát :-) od

http://rexona-domov.blogspot.sk/2012/11/11-jedenast.html

a

http://ruonela.blogspot.sk/2012/11/11.html


Ďakujem :-)za to že si na mňa spomenuli.




Neviem síce prečo jedenásť , vzala som to ako zábavnú hru. Možno aj viac spoznať sa navzájom. Nie je to ľahké, pravidlá určujú:

Odpovedať na 11 otázok ( tak že na 22 od Emily aj od Lenky )


Nominovať 11 blogov.


Vymyslieť 11 otázok.


Napísať 11 zaujímavostí o sebe.


Neposielať nomináciu tomu kto ťa navrhol.



Odpovede na otázky od Emily.



Aký je Tvoj životný cieľ?
Žiť pre moje deti , vychovať ich a tešiť sa z ich detí.

Aký najodvážnejší skutok si urobila?
Oživila som svoju dcérku keď upadla do bezvedomia.

Aký film alebo zážitok v Tebe zanechali najkrajšie emócie?
Zážitok narodenie mojich detí . A film ? tak tých je veľa.

Čo robíš keď chceš ujsť z reality?
Les, hora....

Ak by si mohla vrátiť čas, ktoré rozhodnutie vo svojom živote by si zmenila?
Žiadne, aj tie zlé boli na niečo dobré...

Myslíš , že byť matkou je najkrajším poslaním ženy?
Určite áno.

Si za prísnejšiu alebo voľnejšiu výchovu detí?
Za prísnejšiu , aj ja som bola prísnejšie vychovávaná, ale u nás zavládLa voľnejšia výchova. No to neznamená že deti sú nevychované a drzé, myslím že je to o rodine. Príkladom má byť rodič.

Je podľa Teba rodina v dnešnej dobe prežitok? 
Určite nie.

Tvoj najväčší trapas pred rodičmi?
Keď som otcovi oznámila , že bude starým otcom ale bez zaťka :-).

Ak by si si vybrala inú krajinu za svoj domov , ktorá by to bola?
Žiadna, milujem Slovensko a nemenila by som ani moju dedinku krááásnu, strediskovú :-) .

Čo by Ti dnes urobilo najväčšiu radosť?
Keby sa môj otec vyliečil :-( .


Odpovede na otázky od Lenky.



Tešíš sa na Vianoce? 
Ano, veľmi.

Vianočné darčeky : kupuješ alebo tvoríš?
Aj, aj . Ale viac kupujem .

Dávaš si novoročné predsavzatia?
Od kedy som na Silvestra prestala fajčiť (4 r.) tak nie. 

Je neco, čeho se bojíš?
Bezmocnosti.

Oblíbené jídlo ?
Segedínsky guľáš .

Máš doma nejaké zvieratko?
Zajace a myši v pajte :-). Psík nám tragicky zahynul ale plánujeme nového .

Co je dnes za den? 
Ani neviem , utorok?

Bydlíš v byte alebo v dome?
V dome.

Léto alebo zima?
Leto.

Vyhrála si nekdy neco?
Ano , veľmi veľký boj .

Jak dlouho bloguješ ?
Od apríla tohoto roku :-).


11 tajomstiev o mne .

1.Najdôležitejšie v živote je moja rodina.
2.Skúšam recepty od Vás.
3.Rada tvorím a vymýšľam.
4.Som dosť nerozhodná.
5.Milujem pečené gaštany.
6.Naj... činnosťou je hríbárčenie a chodenie po horách.
7.Naj..neznášam umývať riad a žehliť 
8.Rada pozerám staré filmy.
9.Zbožňujem tmavé pivo , no nemôžem ho piť :-) lebo sa mi potom drieme a spala by som :-).
10.Rada si zaspievam , ale nie dlho lebo sa to nedá počúvať :-).
11.A túto jedenástu Vám neprezradím, tá je mojím tajomstvom.


Nominujem .



http://hami-mnami.blogspot.sk/2012/11/slnecne-doobedie-v-lesoch-na-kysuciach.html?showComment=1354052529584#c872339703132489023

http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/11/kakaovy-kolac-s-jablkami.html?showComment=1354052702920#c6241878889509812906

http://tvorimpreradost.blogspot.sk/2012/11/lahodkovy-salat.html#comment-form

http://monika-knight.blogspot.sk/2012/11/dynove-susenky-placicky.html?showComment=1354052923298#c5313318116936672428

http://mery1313.blogspot.sk/2012/11/darceky-pribudaju.html?showComment=1354053080749#c9181310608340799156

http://maskrtime.blogspot.sk/2012/11/muffin-s-ceresnickou.html?showComment=1354053221762#c1395059406460643995

http://praceruk.blogspot.sk/2012/09/kvetinarka-nam-uz-robi-spolocnost.html?showComment=1354053433610#c1833699173538989897

http://martininakuchyne.blogspot.sk/2012/11/susenky-z-arasidoveho-masla.html

http://unavenavarecka.blogspot.sk/2012/11/torta-sforzesca.html?showComment=1354053901383#c987323829996743640

http://rumenkarulandska.blogspot.sk/2012/11/spatzle-s-krutimi-jatry-rajcaty-na-vine.html?showComment=1354054223181#c2961485765764609293

http://alaajejisvet.blogspot.sk/2012/02/dneska-jsme-si-s-adus-posmakly.html

A 11 nových otázok .

1 . Čo Ti v živote robí najväčšiu radosť ?
2. Kam by si sa chcela pozrieť , aká krajina Ťa láka ?
3. Tvoja najobľúbenejšia kvetinka ?
4. Čo Ťa priviedlo k tomu , aby si si vytvorila si blog ?
5. Naj....jedlo ?
6. Kam sa rada vraciaš ?
7. Povolanie máš vysnívané ?
8. Ak by si sa mala presťahovať , niekam inam podľa svojho výberu , kde by to bolo? kde by si chcela žiť ?
9. Keby sa dal vrátiť späť čas a vedela by si meniť svoje minulé rozhodnutia , menila by si ?
10. Čo Ťa napĺňa , čo je tvojím zmyslom života ?
11. Lezie Ti táto 11 na nervy ? :-)

Ak ste vydržali až do teraz a dáte sa na 11 veľa šťastia .


Hlavne neposielajte nomináciu späť tomu , od koho ste ju dostali .



nedeľa, 11. novembra 2012

ZÁKUSOK ORGAZMUS


Tento recept na koláč z čudným názvom som dostala od mojej spolužiačky, dlhoročnej priateľky ....  je úžasný, chuťou  výnimočný, aj jeho jednoduchosťou.

SUROVINY :
hrnček 3 dl

1,5 hrnčeka polohrubej múky,
1,5 hrnčeka kryštálový cukor,
2 vajíčka,
1 bal. prášok do pečiva,
1 kávové lyžička sódy bikarbóny ,
1 malý ananásový kompót aj zo šťavou.

 PLNKA :
2 balenia nátierkového masla,
1 kus vanilkový puding zo šľahačkou,
2 balenia vanilkového cukru, komu málo sladké pridať cukor.

Na povrch koláča pomleté orechy.

POSTUP :

Polohrubú múku, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, a kryštálový cukor zamiešame v miske.


Pekáč vymastíme a vysypeme múkou.

Kompót ananás rozmixujeme ponorným mixérom.


Do múkovej zmesi pridáme vajíčka a rozmixovaný ananás aj zo šťavou.

Dobre premiešame vareškou.

Vylejeme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C.


Do misky dáme nátierkové maslo, vanilkový cukor.

Pridáme puding a dobre premiešame.


Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto. Posypeme mletými orechmi. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hod.

Skvelú chuť !


Vyskúšaný aj na Modrom koníku .....Modrý koník  som rada že chutil :-)





sobota, 10. novembra 2012

JELENIE PLÁTKY


SUROVINY :

600 g jelenie karé ,
1 dl červeného vína ,
150 g šampiňóny ,
40 g hladkej múky ,
40 g masla ,
80 g masti ,
100 g cibule ,
horčica , bobkový list , jalovec , tymián , soľ .

POSTUP :

Umyté , osušené karé nakrájame na plátky . Naklepeme .




Osolíme , okoreníme , potrieme rozdrveným jalovcom , posypeme tymiánom , poprekladáme bobkovým listom a dáme odležať na 24 hod do chladničky .


Šanpiňóny očistíme , nakrájame  aj cibuľu .


Odležané mäso natrieme horčicou a na rozpálenej masti opražíme z oboch strán .



Pripravené šanpiňóny a cibuľu pridáme do mäsa .



Podlejeme červeným vínom .


A nakoniec výpek ( šťavu ) zjemníme maslom .


DOBRÚ CHUŤ !


streda, 7. novembra 2012

ÚPRIMNÉ KURČA PO GAZDOVSKY


Zarazil Vás názov receptu ? Verte aj mňa ,   mrazené balenie kurčaťa , formou odkazu ..... pousmiala som sa :-) nad snahou spoločnosti Hyza presvedčiť spotrebiteľa o kvalite .

SUROVINY :
1 ks mrazené kurča alebo kuracie štvrte ,
500 g kyslej kapusty ,
150 g údenej slaniny ,
2 cibule , 50 g masti , 30 g hladkej múky , soľ , mleté čierne korenie , mletá rasca , grilovacie korenie .



Kurča umyjeme , osušíme , rozporcujeme . Kapustu nakrájame na jemno ja nepremývam .


Cibuľku nakrájame nadrobno , popražíme na masti .


Pridáme kapustu .

Soľ , korenie , rascu . Popražíme , podlejeme troškou vody a podusíme . Nakoniec poprášime múkou a dobre premiešame . Odstavíme od sporáka .


 Do vymasteného pekáča dáme kapustu ,  na kapustu kura  , posolíme ,  posypeme grilovacím korením . Na kura poukladáme slaninu . Posypeme rascou , soľou a troškou grilovacím korením . A šup do predhriatej  rúry . Pečieme na 170 C .




DOBRÚ CHUŤ !


nedeľa, 4. novembra 2012

SYR DOMÁCI


Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

SUROVINY :
soľ
5 lit . mlieka kravského ( nie kúpené v predajni ).
0,5 litra zakysanky
5 ml syridla
Budeme potrebovať teplomer a sitko prípadne gázu .

Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som  ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl.  zakysanky .

POSTUP :

Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina  začne byť hustá ako puding .




Potom ponecháme usadnúť na 20 minút  aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho posolíme .




Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v trojobale múka , vajce , strúhanka .


Vypražíme .


 DOBRÚ CHUŤ !


JELENIE REZY MOZART



Recept som našla v kuchárskej knihe od Vladimíra Doležala , Zverina, ryby, morský živočichové. Zaujal ma hlavne svojou jednoduchosťou.

SUROVINY :
 600 g jelenieho karé, 80 g masti, 80 g masla, 80 g mandariniek, 80 g šampiónov, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 polievková lyžica hrozienok, 1 polievková lyžica hladkej múky, soľ .

POSTUP:

Z karé nakrájame plátky, naklepeme, posolíme, pokoreníme . Opečieme na masti.




Šanpiňóny  očistíme, nakrájame .


Orestujeme na masle.


Pridáme sladkú šľahačkovú smotanu.


Hrozienka.

 A povaríme za stáleho miešania .


Podávame so zemiakmi.


Plátky polejeme šampiňónovou omáčkou , ozdobíme mandarinkou . Dobrú chuť !