streda, 31. októbra 2012

JABLČNÍK


SUROVINY :
3 vajcia ,
150 ml oleja ,
150 g práškového cukru ,
150 g polohrubej múky ,
0,5 dl mlieka ,
1 kávová lyžička prášku na pečenie a 1 kávová lyžička masla ,
3 ks jabĺk ,
1 polievková lyžica medu , mletá škorica 0,5 bal. vanilkového cukru .

Žĺtka oddelíme od bielok . Bielka vyšľaháme samostatne a žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom .




Do žĺtkovej zmesi pridáme olej .


 Postupne ďalej pridávame mlieko a múku do ktorej sme vmiešali prášok na pečenie .



Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh z bielkov .


 Všetko dobre premiešame .


 Jabĺčka nakrájame na kocky .


Do kastróla  dáme med , jednu kávovú lyžičku masla  a jabĺčka orestujeme .


Posypeme mletou škoricou .


Posypeme vanilkovým cukrom a odstavíme od sporáka . Necháme vychladnúť .


Formu si vystelieme papierom na pečenie a vlejeme polovicu cesta . Na to dáme polovicu jabĺk .


Polejeme polovicou cesta čo nám ostalo a znovu dáme jabĺčka .



Nakoniec vylejeme posledné cesto rovnomerne na povrch . Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C asi 40 -45 min .


Po upečení necháme vychladnúť až potom vyklopíme z formy . Na povrch môžeme dať polevu citrónovú alebo karamelovú . Mne ostala z veterníkov karamelová , tak som ju použila na jablčník . Recept na karamelovú nájdete na mojom blogu v recepte veterníky a citrónovú polevu zas v recepte citrónové rezy .


                                                    DOBRÚ CHUŤ !




sobota, 27. októbra 2012

JÁGERE (JÁGERRECHT )



Podľa starej poľovníckej tradície patrí jedlá časť vnútornosti ulovenej zveri úspešnému lovcovi. Zvyčajne to platí pre diviačiu, srnčiu, jeleniu, danieliu a mufloniu zver. Ide najmä o srdce, pečeň ale aj pľúca, slezinu, obličky a jazyk. Ak teda poľovník správne a rýchlo vyvrhol ulovenú zver, prináleží mu poľovnícke právo a nasleduje radostnejšia časť poľovačky. A tou je nie len potešenie získania ďalšej trofeje, prípadne úspešnému plneniu plánu odstrelu ale aj česť pozvať priateľov poľovníkov na malé pohostenie " jágerek ". V našich nádherných Slovenských revíroch vari ani nie je poľovnícka chata ktorá by nepoznala vôňu tohoto kulinárskeho poľovníckeho tajomstva. Možno sa Vám zdá kruté a nespravodlivé od poľovníkov loviť bezbrannú zver. Lovia sa slabšie jedince, zver ktorá je premnožená, chorá. Poľovník nie je len lovcom ale aj ochrancom. V zime zver pravidelne prikrmuje, robí sa vakcinácia sčítavajú sa kusy . Táto jelenica bola ulovená neďaleko mojej záhrady, predpokladám že ona bola od jari stálou návštevníčkou a vďaka nej mám len tretinu úrody. Hoc na jar a počas leta majú dostatok pastvín aj tak  si radšej pochutnajú aj na mojej cvikly a repe. Ja som v recepte použila srdce a pečeň. Naozajstná delikatesa.




SUROVINY :
 Srdce a pečeň , ja som použila z jelenici .
 Cibuľa , veľa cibule 5 ks veľkých .....

Masť najlepšie diviačia, keď nie je tak bravčová, cesnak, mleté čierne korenie, mletá paprika aj štipľavá, majoránka ,soľ, kto má rád nové korenie, borievky alebo brusnice a samozrejme červené víno.

Postup :

Srdce, pečeň umytú odblaníme, nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na drobno, popražíme na masti do zlatista.









Pridáme červenú mletú papriku.





Pridáme na plátky nakrájané srdce a pečeň , polovicu pretlačeného cesnaku  , mleté čierne korenie a môžeme aj nové korenie



Popražíme, podusíme a podlejeme troškou červeného vína. Dusíme. Na záver dochutíme, pridáme druhú polovicu cesnaku a majoránku. Podávame s chlebom a červeným vínkom.





DOBRÚ CHUŤ !